Aug 11, 2012

Pelan Hidup.

"Bila besar, kamu nak jadi apa?",

Dulu, masa nieya kekanak riang nieya selalu jawab "Saya nak jadi pensyarah". Padahal waktu tuh nieya tak tau pun pensyarah tuh apa. Hahaha. Bila nieya jawab pensyarah semua gtau kalau nak jadi pensyarah kena pandai cakap so nieya imagine pensyarah tuh macam boss dalam sebuah syarikat and selalu kena bagi guide kt anak buah dia. Masuk skola rendah, baru nieya tau rupa rupanya pensyarah tuh macam cikgu tapi cikgu universiti. Okay. sila terjun lombong sebab kau define pensyarah salah. Hahaha. Tapi tapi kan, okay what jadi cikgu nih so nieya pun stick dgn cita cita aku nak jadi pensyarah. Lagipun cita cita nak jadi lecturer nih sangat 'rare' zaman sekolah dulu. Ramai nak jadi cikgu, pilot, polis haa paling ramai nak jadi doktor. 

So asal org tanya "What is your ambition, aniyyah?" Kompem nieya jawab lecturer! Unik sikit hihihi. Sampai la satu masa tuh, nieya minat tengok cerita siasat menyiasat nih macam CSI, Detective Conan, etc tetiba terus ehh best jugak kerja macam CSI nih. Punya la berkobar kobar nak jadi detektif sampai masuk kelab pencegah jenayah ke apa ntah masa skola dkt SMKC. Then, nieya sedar nieya kann takut tengok darah (reason why nieya tak minat jadi doktor) so cita cita detektif nieya terkubur macam tuh je. 

Tyme sekolah menengah, memang banyak giler cita² nieya. Nak jadi penulis tersohor kononnye sbb minat baca novel dan menulis drpd bercakap hahaha. Yg lawak nieya pernah buat cerpen tapi separuh jalan sbb otak kekeringan idea kehkehkeh. Then nieya terpengaruh dengan cerita korea bagai so nak jadi chef macam dlm cerita My Lovely Sam Soon, diplomat macam dlm cerita Wonderful Life bla bla bla. Nak list satu satu sampai bila bila tak habis :P

Memang tak tetap pendirian betul ini budak. Hee. Last last nieya decide malas lah fikir nak jadi apa besar nnt. Fokus dengan apa yang nieya belajar lagi best.  Nampak tak dkt situ nieya nih minat belajar sampai nak fokus uolss hewhewhew. Okay nak tanya uolls lahh ap fav subject tyme skola dulu? Kompem bukan sejarah kan kan. Tapi kita minat sejarah, hebat kan hihihi. Tapi tak lama, then kita berpaling tadah bila jumpa cinta baru which are prinsip perakaunan dan ekonomi. Okok I tau I need to choose one only, so econ forever in my heart.

Starting from there, I realize that I want to further study in econ. So after SPM je nieya apply for deg econ in overseas and foundation econ UIA tapi apakan daya mungkin keputusan aku tak cukup cemerlang kot tade rezeki so sambung la dip in business dkt UITM Machang. Business pun ok what ada econ jugak so tade hal lahh.  Lagipun ada org cakap belajar dkt mana² sama je. Yg penting ilmu. Am i rite? (:  and Alhamdulillah  last year I managed to cont my deg in business economics. 

Next year will be my final year. Then, I start thinking again what is my ambition? Nak kerja apa after grad? Even though nieya tahu nieya kena lapor diri to kerajaan since I have contract with them tapi tak mustahil juga yg nieya tak perlu kerja dengan kerajaan kan kan? So, I must have plan B. 

And  there is few question yg my friend selalu tanya, kau belajar econ nih nnt kau nak jadi apa? Penganalisis ekonomi negara ke? Perghh makan dalam. But act nieya mmg terpukul ohh dengan soalan macam tuh. Nieya sendiri tak tau nak jwb apa. I just know that I love econ. That's all. Tapi tapi eh berapa banyak tapi daaa, if someone tanya pasal ekonomi negara rasa macam tak leh jawab pulak. Cehh tadi kata minat ekonomi. Okay. Sila tembak diri sendiri bang bang bang.

 Sila jangan tiru aksi ini

Nasihat nieya kpd uolss yg masih terkapai terkapai mencari hala tuju macam nieya ni, jangan gelabah ke cuak ke apa. Masih tak terlambat lagi. Tarik nafas dalam dalam dan jangan lepas dan chillkan minda anda. Bila dah chill, start buat pelan hidup, omputih kata life plan. Act, kita dah banyak kali expose dgn benda mcm ni masa kem motivasi etc tapi org mcm nieya nih selalu sekejap je bermotivasi then Zzzz. -.-'  



So apa tunggu lagi, jom buat pelan hidup.









"Start where you are, use what you have and do what you can"
- Arthur Ashe

1 comment: