Mar 15, 2012

Sakit,

Assalamualaikum semua! Sihat? Hopefully sihat :) Nieya tak sihat sangat, dah bp hari selesema gn batuk. Tapi alhamdulillah still kuat lagi nak ronggeng sini ronggeng sana. Hahaha.

Tahu tak sakit itu satu nikmat? Apa yg nikmatnya sakit ni? Mungkin ada yang pernah dgr tapi dah lupa so jom kita segarkan balik ingatan tuhh. Antara hikmah² sakit;

  1.  Sakit adalah penggugur dosa-dosa masa lalu.
  2. Orang sakit yang bersabar dengan penyakitnya akan dibalas dengan pahala dan bermacam-macam kebaikan.
  3.  Peringatan supaya bersyukur dengan nikmat sihat.
  4. Tanda Allah sayangkan kita. Bersyukurlah jika sakit sebab itu bermakna kita berada dalam perhatian Allah SWT.

dan banyak lagi.

So peringatan utk semua termasuk lah tuan blog nih: Jangan lah kita mengeluh, meraung ke apa apabila sakit atau ditimpa musibah.  Bersabarlah dan mohon pada Allah SWT supaya menyembuhkan atau mengurangkan kesakitan yang dialami. InsyaAllah dgn izin-Nya, kita akan sihat semula :)

"Daripada Anas Bin Malik r.a.,bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud : “Sesungguhnya balasan pahala yang besar diperoleh melalui ujian yang besar. Kalau Allah mencintai seseorang, pasti Allah akan memberikan ujian kepadanya. Sesiapa yang reda menerima ujian Allah, maka baginya keredaan-Nya. Dan sesiapa yang marah atau kecewa, nescaya ia akan mendapat kemurkaan-Nya."Dalam apa apa keadaan, sakit ke apa, kita kena selalu senyum. Redha dan sabar itu penting!

Gtg. Nak mandi then study. Pssstt; doakan Nieya cpt sembuh tau :)) 

No comments: